Visits: 848

През 1443 г. години полско-унгарският крал Владислав  III Ягело /известен по късно като Владислав Варнечик/ предприема първият си поход за освобождаване на поробените български земи. Той формира сборна армия от унгарци,поляци,чехи,босненци,немци,сърби и др. По данни на някой исторически изследователи численоста на армията му е наброявала около 25 000 души.

През есента на 1443 година армията му навлиза в Сърбия и бързо освобождава градовете Пирод и Ниш  в околностите на Ниш той разгромява, армията на румелийския бейлербей Касим паша и се отправя за София където кръстоносците я превземат. След превземането на София има две исторически версии за този поход едната е свързана пряко с Костенец и района му. Според тази версия войските на младият крал се насочват към прохода Траянови врата с цел Пловдив и след това Охрид но прохода е бил блокиран. За това те минали през прохода на Солу дервент днес Момин проход от  там се насочили през селата Габровица и Сестримо. Според легендите тук се е разиграла голяма битка някой смятат че се е състояла в Солу дервент, други в Юручово поле близо до Костенец трети към село Сестримо. Провелата се последната решителна битка, в която армията на крал Владислав отново удържала победа.

Сборната армия от кръстоносци трябвала да продължи към Одрин, но поради изсключително студената зима, хора и коне умирали  от студ и глад. Заради нечовешките условия кралят  решил да прекратят настъплението и да се оттеглят.
Докато Владислав ІІІ  Ягело прекосявал Сърбия начело на изтощената, измръзнала и гладна армия, бил  застигнат от пратеници на Мурад. Султанът предлагал мир. В резултат от победите на младият крал през първият му поход Босна преминава под Унгарска власт.

Според втората теза кръстоносната армия се е отправила от София на изток, преминала рида Гълъбец и навлязла в Златишкото поле. Около Златица се срещнала с армията на султана и там се провела въпросната голяма битка.

Моля читателите с информация по този исторически въпрос или мнение да коментират.

Един опит за пресъздаване на битката при Костенец.

%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%86

Битката при Костенец

Рицари в битката при юручово поле край Костенец

карта

Паметна плоча за похода на крал Владислав Ягело намира се след с. Габровица до шосето Костенец -Белово

Паметна плоча за похода на крал Владислав 1413г.

Паметна плоча за похода на крал Владислав 1443г.

Категории: ПУБЛИКАЦИИ

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x