Visits: 22

Изглежда, че изборът на офис мебели (офис столове, бюра, рафтове, аксесоари и картини) не е за притеснение. Можете да прецените на око какво е необходимо за работните места и да си купите дивани и кресла в зоната за изчакване, точно като у дома. Всъщност не е толкова просто. Мебелите за обществени пространства се различават от тези, които се купуват за къщи и апартаменти: те трябва да са устойчиви на интензивна и не винаги точна употреба, лесни за почистване и поддържане на представителен вид за дълго време. Важно е да разберете на какво да разчитате при избора: има много производители, цените варират в широк диапазон, очите бягат от навика.

От какво да се ръководим при избора на офис мебели?


Мебелите, предназначени за жилищни помещения, не са подходящи за офиси. Ако 2-3 членове на семейството периодично използват дивана в апартамента, тогава няколко десетки души могат да седят на него в зоната за изчакване на офиса на ден.

Поради интензивна употреба, не особено внимателно третиране и редовно почистване, мебелите се износват бързо и трябва да бъдат сменени.

Производителите на офис мебели използват по-дълготрайни материали и поддържат представителен вид. Представяме Ви 5 важни характеристики при избора на офис мебелите.

Качество и издръжливост


Един от най-важните показатели е устойчивостта на износване на плат или друго покритие. При производството пробите се тестват, като се проверява колко цикъла на механично напрежение ще издържат.

Интересен факт: когато избирате мека мебел, трябва да вземете предвид не само вида на тъканта, но и нейния цвят. Например, сивият филц работи добре в офис условия, докато жълтият филц вижда всяка петънце. Следователно, той трябва да се почиства по -често, което води до по -бързо износване. Всички тези нюанси са добре известни на интериорните дизайнери на обществени пространства – като поверите избора на мебели на професионалисти, можете да избегнете ненужни разходи.

Качеството на фитингите също е важно: водачи, дръжки, панти и пр. Идеално е, ако са монтирани механизми със затварящи устройства: по този начин чекмеджетата и вратите ще се затварят гладко, без памук, без да плашат хората.

Ергономичност на мебелите за офис


Има общи изисквания за офис мебели. Например височината на масата трябва да бъде 70-75 см. Но екип, в който всички са с еднаква височина, е рядкост, поради което оптималният избор биха били маси с регулируема височина: леко (до 5-7 см) ) за регулиране на височина или значително, за периодична работа изправена.

Също така е по -добре да изберете регулируеми столове, така че всеки да може да персонализира работното си място, като вземе предвид параметрите на тялото и да не изпитва дискомфорт през целия ден. Седалката и подлакътниците трябва да се повдигат и спускат (понякога се регулира и ширината на подлакътниците), ъгълът на облегалката трябва да се променя, може да има и облегалка за глава и възглавница за опора на кръста.

Размерът на плота трябва да бъде избран, като се вземат предвид спецификите на дейностите на всеки служител. Например, програмист, дизайнер или системен администратор може да се нуждаят от голямо бюро, защото често използват два монитора, а за мениджър с лаптоп, такава работна зона би била излишна.

Лесно почистване


Тъканите, използвани в мебелите за обществени пространства, са много издръжливи. Но ако петна се появяват редовно, с течение на времето ще е необходимо химическо чистене, което неизбежно ще се отрази на външния вид.

За помещения с голям трафик, където рискът от замърсяване е по-висок (например офис кухня), е по-добре да изберете мека мебел с тапицерия от кожа или еко кожа, което е достатъчно за избърсване. Качеството е важно: ако е ниско, покритието може да се напука след известно време или няма да е много удобно за сядане поради лоша дишане.

Екологичност и безопасност


Фабриката трябва да притежава сертификати, потвърждаващи, че мебелите отговарят на стандартите и са изработени от екологично чисти материали. Тези продукти не отделят вещества, които могат да навредят на хората и околната среда.

Изискванията за пожарна безопасност се отнасят само за мебели в определени помещения и регулират материалите, от които могат да бъдат направени. Например в архивите и сървърните помещения е позволено да се монтират само метални шкафове и стелажи.

Функционалност на мебелите за офис


Модулните, конвертируеми, подреждащи се и акустични мебели се използват широко в съвременните офиси. Ще ви разкажем повече за областите на тяхното приложение по-нататък, в друга статия.

Какви мебели са необходими за да обзаведем напълно функционален и удобен офис?


Преди да пристъпите към избора на офис мебели, е важно да разберете какви процеси протичат във всяка зона, кой участва в тях и какви нужди имат тези хора. Въз основа на получените данни се формира списък с мебели, определя се количеството и необходимата функционалност на всеки продукт. Важна роля играе офисният формат: традиционен, с фиксирани работни места, гъвкав, където служителите могат да сменят местоположението си през целия ден, или смесен.

Ако ще обзавеждате голям офис, с повече от 50 служители, то определено Ви съветваме да потърсите решение от специалист, който е в областта на офис обзавеждането. Той създава таблица с желания, в които се записват не само дизайнерски желания, но и параметрите на помещенията, функционалността на всяка зона, броя на служителите в отделите. Това ви позволява да разберете каква площ трябва да бъде разпределена за всяка зона и какво да поставите там (в съответствие с функционалното предназначение).

Избор на офис мебели. Кое е по-добре: да купувате готови или по поръчка?


Можете да закупите готови мебели или да ги направите по индивидуални чертежи. Обикновено трябва да поръчате артикули с нестандартна конфигурация, размер или дизайн.

Всичко зависи от размерите на Вашият офис, от разположението на колоните, на стените. Ако офисът Ви е по стандарт, можете да купите и стандартни мебели. Ако желаете нещо специфично, тогава е добре да помислите за обзавеждане по индивидуална поръчка.

Как да изберем производители на мебели


Най-трудното при избора на офис мебели е да не се бърка с производителя. Има много от тях и е трудно да се разбере кой е добър в какво. Ако за първи път сте изправени пред избора на офис мебели, можете да се объркате. Ето 4 критерия, на които препоръчваме да се съсредоточите при избора на доставчик на подобни продукти:

Опит. Това не означава, че тези, които са на пазара от няколко години, се представят слабо. Но най-вероятно те все още са по-малко запознати с тънкостите и може да не вземат предвид важните нюанси.
Специализация. Имате нужда от хора, които работят с обществени пространства – не забравяйте, че такива пространства имат свои специфики.
Материали. Вижте сертификатите за качество на материали и суровини. Тяхното присъствие е гаранция за безопасността на мебелите за хората и околната среда.
Качество на работа. Не е достатъчно да видите продуктите в каталога. Чудесно е, ако има шоурум – можете да дойдете и да се докоснете до продуктите, които ви интересуват. Ако мебелите са направени само по поръчка и имате нужда от много различни артикули, помолете да направите макет – извадка от работното място, чрез която наистина можете да оцените качеството, ергономичността и функционалността.
Независимото търсене на производители е дълъг процес. Ще трябва да съберете база данни с кандидати, да поискате примери и условия, да посетите шоуруми, да сравните офертите и да направите избор.

И все пак, чрез Интернет можете да изберете мебели и да обзаведете офиса си сами! Стига да имате базови познания.

Надяваме се, че статията Ви е била поплезна.

Снимка: Ofis-stolove.com


Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

Интересна статия

Илиев

Да, много полезна статия, касаеща изборът на офис столове и мебели

blank
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x