Visits: 610

В България занаятите бавно изчезват. Развитието на технологиите води до намаляване  и почти до изчезване на някои доходоносни  професии в миналото. Застрашени са занаяти като налбанти,часовникари на механични часовници и обущари.

Налбант – или ковач на подкови за добитък, хора който подковават животни са на път да изчезнат като занаятчии, а само до преди петдесетина години те си докарваха прилични доходи и занаятът им беше уважаван. Професията им е била актуална в продължение на стотици години. Прогресът през последните сто години в автомобилостроенето доведе до забвение на тази професия.

подковаване на вол

Подковаване на вол

Налбант подковава кон.

Налбант подковава кон.

Знаете ли че……….

Има село Налбант в Румъния. Селото има 2834 жители. До 1940 година Налбант е с преобладаващо българско население. При избухването на Балканската война в 1912 година двама души от Налбант са доброволци в Македоно-одринското опълчение. Българското население на Налбант се изселва в България по силата на подписаната през септември 1940 година Крайовска спогодба.

Часовникар или по точно поправката на механични часовници, вече трудно може да си поправиш стар механичен часовник. Все по трудно може да намериш часовникар който си разбира от работата, и ако намериш то той ще е вече на възраст, казват че никой не иска да учи занаята. Занаятът на часовникарът е бил на почит и с добри доходи. Причината за изчезване на тази професия е че, близо 90 %  на пазара са кварцови часовници който се нуждаят само от смяна на батерията.

Часовникар

Часовникар

Обущар или човек поправящ стари обувки, една почтена професия от хиляди години е на път да изчезне. Навсякъде има евтини обувки, който хората купуват и след износването им ги изхвърлят, по скъпо им е да ги поправят, от колкото да си купят нови. Днес трудно може да изхраниш семейството си с поправка на обувки така и няма интерес да се учи този занаят.

Обущар

Обущар


Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
blank
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x